30 grudnia Dzień Serka Wiejskiego – pomysł na poświąteczne świętowanie!


30 grudnia Dzień Serka Wiejskiego – pomysł na poświąteczne świętowanie!
2023-12-29
Dzień Serka Wiejskiego to święto, które ma dość nietypowe korzenie. Jego geneza wiąże się bowiem z humorystycznym wpisem jednego z twórców serwisu Nonsensopedia, który w 2012 roku uzupełnił kalendarz świąt nietypowych, oznaczając datę 30 grudnia jako Dzień Serka Wiejskiego.

Pomysł spotkał się z dużym zainteresowaniem mediów, co spowodowało rozpowszechnienie informacji o święcie i przyczyniło się do jego utrwalenia. Dzień Serka Wiejskiego - mimo że początkowo był żartem - doskonale wpisał się w kalendarz i potrzeby konsumentów, którzy po obfitym ucztowaniu świąt Bożego Narodzenia z przyjemnością i ochotą sięgają po lekki posiłek w postaci pożywnego serka wiejskiego.

Dzień Serka Wiejskiego obchodzimy w tym roku po raz jedenasty, ale sam produkt gości na polskich stołach już ponad 30 lat. Pierwszym i największym producentem Serka Wiejskiego w Polsce jest OSM Piątnica, która wprowadziła go na rynek w 1992 r.  Produkt szybko zyskał popularność i mimo że w ciągu tych 30 lat zmieniało się jego opakowanie, to receptura serka - oparta na najwyższej jakości mleku - pozostała niezmienna. To właśnie wysoka jakość surowca sprawia, że Serek Wiejski z Piątnicy charakteryzuje się sprężystymi ziarenkami twarożku oraz delikatnym, naturalnym smakiem. W odpowiedzi na duże zainteresowanie produktem OSM Piątnica wprowadziła do oferty także inne warianty: Serek Wiejski z dodatkiem szczypiorku, Serek Wiejski lekki, Serek Wiejski bio, bez laktozy czy wysokobiałkowy. Są też Serki Wiejskie z dodatkiem owoców - z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią.

Inspiracje kulinarne: sylwestrowo-karnawałowe przekąski z Serkiem Wiejskim

Serek Wiejski najczęściej spożywany jest prosto z kubeczka - na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, że może on być składnikiem różnych dań czy przystawek przygotowywanych zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dziś inspirujemy przepisami na przekąski, które z powodzeniem można zaserwować na sylwestrowym lub karnawałowym stole!

Bakłażany nadziewane Serkiem Wiejskim i tahini


Składniki:

    2 bakłażany
    Serek Wiejski z Piątnicy
    2 pomidory
    łyżka tahini
    kilka gałązek natki pietruszki
    sok z połowy cytryny
    łyżeczka kuminu
    sól, pieprz - do smaku
    ziarna z połowy granatu
    kilka łyżek oliwy

Przygotowanie:

1.      Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wydrąż częściowo wnętrze każdej połówki.

2.      Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, po czym wszystko wymieszaj.

3.      Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.

4.      Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem, a na wierzch połóż plastry pomidora. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.

5.      Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu. Smacznego!


Rzodkiewki z Serkiem Wiejskim


Składniki:

    2 pęczki rzodkiewek
    200 g Serka Wiejskiego z Piątnicy
    100 g chleba pumpernikiel
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz - do smaku
    3 g kardamonu
    skórka z połowy cytryny

Przygotowanie:

1.      Serek Wiejski z Piątnicy rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny, kardamonem oraz startym pieczonym czosnkiem.

2.      Pumpernikiel drobno posiekaj i upraż na suchej patelni, aby był chrupki.

3.      Rzodkiewki umyj, pozostawiając liście, które również są jadalne.

4.      Na dno szklanki nałóż Serek Wiejski z Piątnicy, włóż do niego pojedynczą rzodkiewkę i obsyp ją posypką z chleba, tak żeby wyglądała jak zakopana w ziemi. Smacznego!

 

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl