aksamitny koktajl herbaciany z mango i truskawkami – dla mocnych i zdrowych zębów
Każda pora jest idealna na pyszny koktajl, który nie tylko syci i rozpieszcza smakiem, ale także dostarcza moc składników odżywczych.
Każda pora jest idealna na pyszny koktajl, który nie tylko syci i rozpieszcza smakiem, ale także dostarcza moc składników odżywczych. Świeże, odpowiednio dobrane składniki koktajlu mogą mieć niebagatelny wpływ na zdrowie. Mixowane w odpowiednich proporcjach mogą służyć jako pyszne naturalne suplementy wspierające funkcjonowanie całego organizmu oraz poszczególnych jego potrzeb, takich jak na przykład lśniące włosy, mocne paznokcie, czy też gładka skóra. Tym razem poniżej propozycja przepisu na smakowity koktajl odżywczy dla zdrowych i mocnych zębów.
Składniki na 2 porcje:
2 mango – ok 400 g - 260
6 truskawek – ok 100 g - 33
Pół szklanki jogurtu – ok 100 g - 60
Pół szklanki naparu z zielonej herbaty - o
1 łyżka tartych migdałów lub płatków migdałowych – 10g – 60 kcal
Ksylitol – opcjonalnie
Sposób przygotowania: Zieloną herbatę zaparzyć i ostudzić, truskawki umyć i obrać z szypułek, mango obrać ze skórki. Wszystkie składniki miksować przez ok 1 minutę. Można dosłodzić ksylitolem.
Wartość odżywcza: 1 porcji ok 210 kcal
Wskazówka: Aby utrzymać zęby w optymalnej formie, konieczne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów. Najważniejsze z nich to wapń i fosfor. Wapnia dostarczymy poprzez spożywanie mleka i przetworów mlecznych, takich jak na przykład jogurty naturalne, oraz migdały. Ważne dla zdrowia zębów są również witaminy - głównie C i A. Pierwsza z nich działa bakteriobójczo oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dużą ilość witaminy C zawierają na przykład truskawki. Witamina A bierze natomiast udział w produkcji śliny, gojeniu ran i wielu innych ważnych procesach zachodzących w jamie ustnej. Bardzo dużo witaminy A znajdziemy na przykład w mango. Picie koktajli jest doskonałym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Przygotowując koktajl należy pamiętać o trzech sprawach – nie dosładzajmy koktajli cukrem, ewentualnie ksylitolem. Pijmy takie napoje tylko przez słomkę, wówczas cukry i enzymy trawienne będą miały znacznie ograniczony kontakt ze szkliwem. Zęby można umyć dopiero ok 30 minut po wypiciu koktajlu. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Warto wspomnieć także o przeciwpróchniczych właściwościach ksylitolu i zielonej herbaty, które poprzez działanie zasadotwórcze mogą ograniczać rozwój bakterii odpowiadających za próchnicę. Co więcej, zielona herbata zawiera niezbędny dla zębów fluor.
Więcej o zdrowych zębach na piotrowscybejnarowicz.pl