Dania gotowe sprzymierzeńcem diety? Jak najbardziej!
Pizza, zupy, pierogi, kotlety… Tak najczęściej kojarzymy dania gotowe – jako wysokokaloryczne i pełne konserwantów zamienniki domowego obiadu. I zazwyczaj sięgamy po nie tylko w awaryjnych sytuacjach. Tymczasem mogą one sprzyjać dbającym o linię i z powodzeniem stanowić element zbilansowanej diety.
Życie w pośpiechu często wymaga od nas jedzenia przy biurku, w aucie czy podczas innych czynności. Nie mamy czasu na jedzenie, a co dopiero na jego przygotowanie. Nawet największa motywacja do schudnięcia lub utrzymania diety nie może konkurować z brakiem czasu, dlatego na rynku pojawiają się kolejne pozycje w asortymencie dań gotowych, które wystarczy włożyć do mikrofali lub piekarnika. Z jednej strony ratują nam życie w sytuacji, kiedy brakuje czasu na kuchenne eksperymenty, z drugiej jednak pozostaje obawa, że ich zawartość to nie do końca to, czego byśmy oczekiwali od zbilansowanej diety. Czy jest zatem złoty środek? Tak - mrożone dania gotowe.
Jak to jest z tymi mrożonkami - dobre czy nie?
Z badań marki FRoSTA* wynika, że aż 35% Polaków sądzi, że produkty mrożone pełne są konserwantów i dodatków do żywności, a 38% nie wie, co o nich myśleć. Tylko 33% ankietowanych uważa, że mrożone dania gotowe są zdrowe! Tymczasem okazuje się, że producenci coraz częściej wykluczają dodatki do żywności ze składów swoich produktów.
W naszych daniach używamy wyłącznie świeżych ziół i warzyw, a mintaja filetujemy i mrozimy bezpośrednio po połowie, na pokładzie statku. Wierzymy, że dania mrożone nie wymagają stosowania substancji dodatkowych, dlatego wykorzystujemy wyłącznie naturalne składniki. Nasze dania przyprawiamy tak, jak robimy to w domu – mówi Aleksandra Wysocka, Marketing Manager firmy FRoSTA.
Aż 56% Polaków* nie wierzy lub nie wie, że mrożone dania gotowe mogą znaleźć się w zbilansowanej diecie. Dlaczego warto włączać je do codziennego menu, wyjaśnia Anna Radowicka, dietetyk:
Mrożone dania to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie obiadu czy kolacji, a chcą zjeść ciepły posiłek. Dzięki mrożeniu zachowujemy w jedzeniu witaminy i składniki mineralne. Najważniejsze jest, aby w żywności dostarczać sobie tych elementów, których potrzebujemy, dlatego duże znaczenie ma jej skład - im krótszy, tym lepszy. Najlepiej bez żadnych dodatków do żywności.
Smaczne i niskokaloryczne
Drugą kwestią, którą warto poruszyć, jest oczywiście smak i wartość energetyczna posiłków. Z badań wynika, że już 32% ankietowanych Polaków używa mrożonych dań gotowych będąc na diecie. Warto pamiętać, że dania gotowe to nie tylko fast-food! Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które nie wymagają dużego nakładu czasu, są smaczne, a przy tym mogą okazać się sprzymierzeńcem diety – czy to odchudzającej, czy po prostu zbilansowanej.
Przykładowo, Toskańskie warzywa na patelnię FRoSTY mają jedynie 43 kcal na 100 g produktu, Warzywne Curry z Batatami - 81 kcal na 100 g, a Mexican Chicken – 98 kcal na 100 g. Odpowiednio zwiększona, w zależności od potrzeb, porcja, stanowi pełnowartościowy obiad. Dodatkowo, każde z tych dań przygotuje się już w około 10 minut, dzięki czemu jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i dbających o dietę.
*Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na probie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.
Nadesłał:
dominika.kac
|