Herbaciane koktajle dla zdrowia i urody


Herbaciane koktajle dla zdrowia i urody
2015-06-08
Owocowe koktajle to doskonały i pyszny pomysł na uzupełnienie zasobów organizmu o cenne składniki odżywcze. To także znakomita alternatywa dla sklepowych soków, które zawierają ogromne ilości cukru oraz niezdrowych i kalorycznych napojów gazowanych.

Koktajle pite z dodatkiem lodu doskonale chłodzą, szczególnie w upalne, letnie dni. Warto przygotowywać je na bazie herbaty, która dostarczy nam dodatkowo wiele cennych witamin i minerałów.

Herbata, która w 99% składa się z wody, przyczynia się do pokrycia dziennego  zapotrzebowania na płyny. Pomaga także w walce z wolnymi rodnikami, ponieważ zawiera duże ilości polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Herbata jest również pomocna w walce z otyłością, chroni przed próchnicą, wzmacnia szkliwo zębów, dba o nasze oczy i zwiększa odporność. Właściwości te zawdzięcza składnikom odżywczym, które zawiera, między innymi: wapń, cynk, potas, mangan, kwas foliowy oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B12.

Ze względu na swoje właściwości herbata jest napojem, który warto uwzględnić w swojej codziennej diecie. Pić ją możemy nie tylko w formie gorącego naparu. Latem świetnie sprawdzi się jako składnik owocowego koktajlu. Doskonale smakuje na przykład połączenie zielonej herbaty z truskawkami.

 

Przepis na herbaciany koktajl z truskawkami

Do przygotowania koktajlu będziemy potrzebowali 1 łyżki zielonej herbaty, kilkunastu truskawek, 3 łyżek cukru, 4 plasterków limonki oraz kilku kostek lodu. Możemy wykorzystać zieloną herbatę bez dodatków, na przykład Green Tea Pure Ahmad Tea London lub wzmocnić truskawkowy smak poprzez przygotowanie naparu z herbaty smakowej, na przykład zielonej Strawberry & Kiwi lub czarnej Strawberry Sensation Ahmad Tea London.

Zieloną herbatę zaparzamy w 400 ml wody, a następnie, jeżeli używaliśmy herbaty liściastej, przecedzamy fusy i odstawiamy napar do wystygnięcia. Truskawki z cukrem zagotowujemy w niewielkiej ilości wody i również odstawiamy do wystygnięcia. Napar herbaciany rozlewamy do dwóch wysokich szklanek i uzupełniamy owocami oraz powstałym w gotowaniu syropem. Do każdej szklanki dodajemy plasterek limonki i odstawiamy do schłodzenia w lodówce lub dodajemy kostki lodu.

Smacznego!

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~diana, 2015-06-09 09:19:33

    próbowałam wersję koktajlu truskawkowego z herbatą zieloną z teekanne. dałam 1 łyżkę cukru i koktajl wyszedł przepysznie. teraz jest chyba najlepszy czas na robienie takich napojów, zwłaszcza, że za oknami pogoda nie odpuszcza i robi się co raz to cieplej.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl