Mleko owsiane – dobry wybór w codziennym menu całej rodziny
Mleko owsiane w ostatnich latach zyskało na popularności, stając się kolejną atrakcyjną alternatywą dla osób poszukujących roślinnych zamienników mleka zwierzęcego. Wybór mleka owsianego nie jest tylko kwestią smakową.
Mleko owsiane w ostatnich latach zyskało na popularności, stając się kolejną atrakcyjną alternatywą dla osób poszukujących roślinnych zamienników mleka zwierzęcego. Wybór mleka owsianego nie jest tylko kwestią smakową. Ze względu na właściwości jest ono polecane dla dzieci i dorosłych, dla osób na diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz dla tych, którzy mają alergię na białka mleka krowiego, nietolerancję laktozy, czy też inne przeciwwskazania zdrowotne do spożywania tradycyjnego mleka. Jakie wartości niesie ze sobą ten owsiany napój i dlaczego warto wprowadzić go do codziennego menu całej rodziny? Podpowiadamy w poniższym artykule!
Czy owies daje mleko?
Na wstępie odpowiedzmy sobie na pytanie, czym jest właściwie mleko owsiane. „Mleko” jest potoczną nazwą roślinnego napoju, który powstaje z namoczonego i zblendowanego ziarna owsa. Jest to alternatywa dla mleka krowiego, która może być stosowana przez osoby nietolerujące laktozy, wegan lub tych, którzy po prostu szukają zdrowszych, niskokalorycznych opcji. Mleko owsiane ma wiele zalet, dlatego warto wzbogacić nim dietę zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jest bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, beta-glukany, które mogą obniżać poziom cholesterolu. Mleko owsiane dostarcza cennych witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także zawiera minerały, takie jak magnez, żelazo czy wapń. Z pewnością do zalet mleka owsianego można zaliczyć niską zawartość tłuszczu i kalorii, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Delikatny i słodki smak, jest istotnym walorem, który zachęca dzieci do sięgania po ten łagodny napój. – mówi Katarzyna Barwińska, ekspert marki Holle Baby Food, producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt.
Mleko owsiane w dziecięcym menu – od kiedy?
Wprowadzenie mleka owsianego do diety niemowląt jest tematem, który budzi wiele pytań wśród rodziców poszukujących alternatywy dla tradycyjnego mleka krowiego. Mleko owsiane może być wprowadzone do diety dziecka począwszy od 6. miesiąca życia. Jednakże, przed wprowadzeniem mleka owsianego do diety niemowlęcia zanim ukończy 12 miesiąca życia, zaleca się konsultację z pediatrą. Lekarz może ocenić gotowość dziecka do przyjmowania nowego pokarmu oraz doradzić optymalny czas wprowadzenia mleka owsianego. Dla dzieci i niemowląt z nietolerancją glutenu lub celiakią, konieczne jest wybieranie mleka owsianego bezglutenowego.
Gotowe czy domowe?
Mleko owsiane można przyrządzić samodzielnie w domu lub sięgnąć po produkt gotowy ze sklepu. Przygotowanie mleka nie jest szczególnie trudne, aby to zrobić, wystarczy namoczyć 1 szklankę płatków owsianych w 4 szklankach wody przez noc. Następnie odcedzić płatki i zblendować je z 2 szklankami świeżej wody, przecedzić ponownie przez gazę lub sitko i przechowywać w lodówce do 3 dni. Nie wszyscy jednak mają czas i chęć na samodzielną produkcję domową, dlatego z pomocą przychodzą gotowe produkty, które także mają wiele zalet. Przed zakupem warto jednak posprawdzać etykiety, aby wybrać prawdziwy, wysokojakościowy napój z wysoką zawartością owsa, a nie wodę owsianą z cukrem i innymi zbędnymi dodatkami,
Wybierając mleko owsiane dla dzieci, ważne jest, aby zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów. Przede wszystkim, stawiając na gotowe produkty należy poszukiwać tych pochodzenia organicznego, wówczas mamy pewność, że składniki napoju są najwyższej jakości. Ważne jest również, aby mleko było wolne od dodatków takich jak cukier, sól, syropy glukozowe i wiele innych, które nie są zalecane w diecie małych dzieci. Zawsze należy sprawdzać etykiety i skład produktu, aby upewnić się, że mleko owsiane ma jak najprostszy i najkrótszy skład, co jest wskaźnikiem wyższej jakości. - dodaje ekspert marki Holle Baby Food.
Zrównoważona dieta pod kontrolą
Warto wspomnieć, że mleko owsiane nie zawiera białka zwierzęcego ani wapnia w takiej ilości, jak mleko krowie. Dlatego należy zadbać o uzupełnienie tych składników w inny sposób, np. poprzez podawanie dziecku nabiału, mięsa, ryb, jaj czy warzyw strączkowych. Mleko z owsa jest także niskotłuszczowe, zawiera mniej kalorii, zatem wprowadzając je do diety trzeba zadbać o właściwą podaż kaloryczną w diecie.
Podsumowując, mleko owsiane to zdrowy i smaczny napój roślinny, który może być podawany dzieciom jako dodatek do ich diety. Ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia, należy jednak pamiętać, że nie zastąpi ono mleka matki lub modyfikowanego dla niemowląt i nie dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego stawiając na mleko owsiane, należy zadbać o zrównoważone i urozmaicone żywienie dziecka, uwzględniając jego indywidualne potrzeby i preferencje.
Więcej o zdrowym odżywianiu na holle.ch