Noworoczny przepis: lekka sałatka z komosą ryżową i awokado
Po kilku dniach sytego jedzenia w czasie świąt i na imprezach sylwestrowych, przychodzi ochota na nieco lżejsze posiłki, które dodadzą energii i cennych składników odżywczych.
Warto zatem skorzystać z właściwości komosy ryżowej, będącej gastronomicznym hitem ostatnich miesięcy i świetnie sprawdzającej się jako baza do sałatek. Quinoa oferuje bogactwo białka, zdrowych tłuszczów, witamin oraz składników mineralnych. Zestawiona z takimi składnikami jak pieczona marchewka, awokado, słona feta i plastry wegetariańskie VeggieDay smakuje wyśmienicie. Takie danie może zostać podane na przykład jako lekka kolacja. Oto przepis:
|
Składniki:
- 200 g marchewki + łyżka oleju
- 100 g komosy ryżowej (waga przed ugotowaniem)
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
- 100 g sera feta
- 80 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
- 1 dojrzałe awokado + sok z cytryny do skropienia
Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, 1 łyżeczka płynnego miodu, listki z 2 gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy, kroimy w słupki, mieszamy z olejem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół). Warzywo pieczemy przez około 30 minut lub dłużej do miękkości.
Komosę ryżową gotujemy według opisu na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Plastry wegetariańskie i ser feta kroimy w kostkę, awokado obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki dressingu mieszamy.
W misce umieszczamy marchewkę, komosę, plastry wegetariańskie, fetę i ciecierzycę. Polewamy dressingiem, mieszamy.
Sałatkę przekładamy na talerze, układamy na niej plastry awokado. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Wskazówki: Ser feta można zastąpić serem z niebieską pleśnią np. gorgonzolą.
Nadesłał:
kba
|