Prasuj po mistrzowsku


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Prasuj po mistrzowsku
2024-04-24
Prasowanie jest nieodłącznym elementem codziennych obowiązków, jak i fundamentem odpowiedniego szycia. Umiejętne użycie żelazka podnosi walory estetyczne odzieży. Niestety niewłaściwym prasowaniem można wiele popsuć, a jest to czynność, która towarzyszy szyciu na każdym etapie.


Od czego zaczynamy?

Najpierw wyprasuj tkaninę przed krojeniem. Szwy potraktuj bardzo lekko i dokładnie - dopiero po zszyciu ich na maszynie i wyciągnięciu fastrygi. Jeśli odciśniesz szwy w trakcie prasowania, nie martw się - usuniesz je bez problemu ponowniem tej czynności.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Temperaturę żelazka dostosujemy w zależności od rodzaju materiału. 



Len i bawełna

Oba te materiały możesz prasować gorącym żelazkiem w przedziale temperatur 180-200℃. Najlepsze efekty uzyskasz po zwilżeniu tkaniny. Możesz prasować zarówno na lewej, jak i prawej stronie. Rekomenduje się ostrożne prasowanie tkanin ciemnych, ponieważ mają tendencję do wybłyszczeń. Połysk usuwa się poprzez lekkie prasowanie tych miejsc przez zwilżoną ściereczkę.



Wełna

Wełnę najlepiej prasować w temperaturze 130-150℃, pozwoli nam to na zachowanie odzieży w świetnym stanie na dłużej. Najpierw poleca się prasowanie przez mokrą, a następnie suchą ściereczkę. Aby uniknąć przypalenia włókien i wystąpienia zażółceń, które są trudne do wywabienia na jasnych tkaninach, nie prasuj wełny bezpośrednio na wysokiej temperaturze. Jeśli zdarzy Ci się zżółknięcie wełny poprzez przypalenie, spróbuj pozbyć się problemu poprzez pocieranie szmatką zamoczoną w wodzie utlenionej. 



Jedwab 

Prasuj w jak najniższej temperaturze. Szwy prasowane pod wpływem pary są znacznie gładsze i prasuje się je szybciej. Alternatywnie zamiast użycia żelazka, spróbuj parownicy.

Źródło fotografii: pexels.com
Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/

 

Nadesłał:

redakcja

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl