Przygotuj się na jesień z herbatą


Przygotuj się na jesień z herbatą
2018-10-03
Wiatr dmie w szyby, deszcz zacina pod niepokojącym kątem, i na domiar złego jest już ciemno, choć przecież dopiero 18ta. Mimo, że w dużym mieście niemal na każdym rogu napijemy się kawy lub herbaty, nawet najbliżej położona kawiarnia jest w taki dzień odrobinę za daleko.

Nic nie szkodzi – zaparzony w domu gorący napój nie tylko zachwyci kubki smakowe, ale i wypełni cudownym zapachem cały dom. Doradzamy, jak się przygotować na jesień, aby w każdej chwili móc przyrządzić w domowym zaciszu rozgrzewające napoje w jesiennym klimacie.

Idealna jesienna chai latte

Jest kilka korzennych przypraw, które doskonale uzupełniają smak czarnej herbaty, wzbogacając ją zarówno o korzyści dla ciała, jak i wyjątkowy smak. Jedną z nich jest kardamon – niepozorne, zielonkawe ziarenka, słynące z pozytywnego wpływu na żołądek i pobudzania trawienia. Ich intensywny, egzotyczny aromat pomaga złagodzić ataki astmy, a także kaszel spowodowany przeziębieniem. Jeśli oprócz tego doskwiera nam zatkany nos, zapach kardamonu sprawi, że już wkrótce oddychać będziemy pełną piersią.

Kardamon można samodzielnie pokruszyć w moździerzu i zmielony dodać do dzbanka z herbatą. Jednak gdy jesienna chandra lub choroba odebrały nam siły, z pomocą przychodzi herbata w torebkach z kruszonym kardamonem w idealnych proporcjach. Tak przygotowany napój można spożywać zamiast zwykłej herbaty lub kawy, albo wykorzystać go jako bazę dla idealnej chai latte.

Składniki:

·         2,5 szklanki wody

·         6 torebek herbaty Cardamon Tea Ahmad Tea London

·         łyżeczka startego lub pokrojonego w plastry imbiru

·         1 gwiazdka anyżu

·         4 łyżki miodu

·         1,5 szklanki ulubionego mleka (także roślinnego)

Przygotowanie:

·         W niewielkim rondelku wymieszaj wodę, miód, imbir i anyż. Gotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na nim napar na 10 minut.

·         Dorzuć do wywaru herbatę i poczekaj, aż się zaparzy (ok. 3-5 minut).

·         Całość przecedź, odławiając imbir, anyż i torebki herbaty. Dodaj mleko i ponownie zagrzej w rondelku. Rozlej do wysokich szklanek. Smacznego!

Płynna szarlotka

Inną kompozycją smakowo-zapachową, która nieodmiennie kojarzy się z nadejściem jesieni, jest połączenie jabłek i cynamonu. Jeśli marzymy o domu wypełnionym kojącym aromatem ciepłej szarlotki, możemy skorzystać zarówno z gotowych herbat aromatyzowanych w torebkach (jak np. Cinnamon Haze Ahmad Tea London), jak i spróbować samemu przyrządzić swoiste „ciasto w kubku”.

Cynamon słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych i rozgrzewających. Jego smak komplementuje słodycz wszelkiego rodzaju owoców, jednak to w połączeniu z jabłkiem staje się jednym z najpiękniejszych zapachów jesieni. Nie może go zabraknąć wśród twoich przypraw!

Składniki:

·         2 szklanki wody

·         2 torebki herbaty Apple Refresh Ahmad Tea London

·         4 łyżki brązowego cukru lub odpowiednika (słodzik, stevia)

·         1 jabłko pokrojone w plasterki

·         Szczypta goździków

·         Laska cynamonu (plus więcej do dekoracji)

Przygotowanie:

·         W rondelku zagotuj wodę z dodatkiem goździków i cynamonu. Zdejmij z gazu, dodaj torebki z herbatą, szczelnie przykryj i odstaw na kilka minut do zaparzenia. 

·         Posłodź napar według uznania.

·         Na dnie kubka lub szklanki umieść cienkie plasterki jabłka, następnie zalej je wywarem. Możesz przystroić napój dodatkową laską cynamonu. Smacznego!

Pożegnanie lata

Pozostając w klimacie domowych wypieków, jeśli udało ci się zamknąć w słoikach odrobinę lata w postaci soczystych owoców, będą one równie przydatne podczas przyrządzania rozgrzewającej herbaty, jak pieczenia ciasta z kruszonką. Jeśli nie zdołałeś zrobić własnych przetworów, zaopatrz się w dobrej jakości dżemy, np. z owoców leśnych. One też lubią towarzystwo herbaty! Przyprawiony wanilią napar w połączeniu ze słodyczą malin i jeżyn stworzy istny poemat w kubku.

Składniki:

·         3 torebki herbaty Vanilla Tranquility Ahmad Tea London

·         2 szklanki wrzątku

·         6-8 łyżek dżemu z owoców leśnych lub jeżyn

·         Opcjonalnie świeże lub mrożone owoce (ok. 200g)

·         Cukier do smaku

·         Garść liści świeżej mięty

Przygotowanie:

·         Herbatę zalej wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia.

·         Jeśli używasz świeżych lub mrożonych owoców, przetrzyj je na drobnym sicie, aby do herbaty trafił wyłącznie mus. Podobnie możesz postąpić z gęstym dżemem.

·         Połącz herbatę z owocami i/lub dżemem i dodaj cukru wg uznania.

·         Napój udekorować możesz listkami świeżej mięty.

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl