Sernik z jagodami - przepis z Piątnicy, no bo skąd!


Sernik z jagodami - przepis z Piątnicy, no bo skąd!
2023-07-05
Wakacje to okres, który obfituje w świeże, aromatyczne i soczyste owoce. Aby jeszcze bardziej osłodzić ten czas, prezentujemy przepisy na serniki na zimno, które doskonale uatrakcyjnią letnie przyjęcia i zapewnią orzeźwienie w upalne dni!

Sernik z jagodami

Autor przepisu: Piotr Papież

Składniki na spód:

150 g Masła z Piątnicy
150 g ciastek Oreo

Składniki na masę serową:

500 g Serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy
300 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
100 g cukru kryształu
20 g żelatyny
600 g jagód
1 laska wanilii
100 ml gorącej wody

Składniki dekoracyjne: jagody, jeżyny

Wykonanie:

1.    Ciastka zmiksuj, dodaj rozpuszczone Masło z Piątnicy i wymieszaj. Masę z ciastek wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodź w lodówce przez ok. 20 min.

2.      Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na ¾ stabilności.

3.      Jagody zmiksuj z cukrem kryształem.

4.      Do Serka Twój Smak z Piątnicy dodaj cukier puder, ziarna wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

5.      Pod koniec mieszania dodaj ubitą śmietankę i całość połącz.

6.      Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.

7.      Rozpuszczoną żelatynę przelej po równo do dwóch misek i dodaj do nich przygotowaną masę serową. Wymieszaj.

8.      Do jednej z misek dodaj jagody zmiksowane z cukrem i ponownie dokładnie wymieszaj.

9.      Na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek wylej całą białą masę serową. Następnie dolej połowę masy serowej z jagodami i całość delikatnie przemieszaj.

10.   Na górę wlej resztę masy z jagodami. Sernik schowaj do lodówki na 12 godzin.

11.   Podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego!

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl