Sernik z jagodami - przepis z Piątnicy, no bo skąd!
Wakacje to okres, który obfituje w świeże, aromatyczne i soczyste owoce. Aby jeszcze bardziej osłodzić ten czas, prezentujemy przepisy na serniki na zimno, które doskonale uatrakcyjnią letnie przyjęcia i zapewnią orzeźwienie w upalne dni!
Sernik z jagodami
Autor przepisu: Piotr Papież
Składniki na spód:
150 g Masła z Piątnicy
150 g ciastek Oreo
Składniki na masę serową:
500 g Serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy
300 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
100 g cukru kryształu
20 g żelatyny
600 g jagód
1 laska wanilii
100 ml gorącej wody
Składniki dekoracyjne: jagody, jeżyny
Wykonanie:
1. Ciastka zmiksuj, dodaj rozpuszczone Masło z Piątnicy i wymieszaj. Masę z ciastek wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodź w lodówce przez ok. 20 min.
2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na ¾ stabilności.
3. Jagody zmiksuj z cukrem kryształem.
4. Do Serka Twój Smak z Piątnicy dodaj cukier puder, ziarna wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
5. Pod koniec mieszania dodaj ubitą śmietankę i całość połącz.
6. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
7. Rozpuszczoną żelatynę przelej po równo do dwóch misek i dodaj do nich przygotowaną masę serową. Wymieszaj.
8. Do jednej z misek dodaj jagody zmiksowane z cukrem i ponownie dokładnie wymieszaj.
9. Na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek wylej całą białą masę serową. Następnie dolej połowę masy serowej z jagodami i całość delikatnie przemieszaj.
10. Na górę wlej resztę masy z jagodami. Sernik schowaj do lodówki na 12 godzin.
11. Podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego!
Nadesłał:
Anna1
|