Śniadanie wielkanocne: co podać na świąteczny stół?


2020-04-09
Śniadanie wielkanocne, tak jak malowanie pisanek czy święcenie pokarmów, stanowi nieodzowny element wiosennych świąt. To doskonała okazja do skosztowania wyśmienitych potraw przygotowywanych specjalnie na ten czas.

Na świąteczny stół

Przeczytaj również:

Z Wielkanocą bez wątpienia kojarzą się jaja, kiełbasy czy pieczone mięsiwa. Można podawać je w tradycyjny sposób, na przykład: jajka z majonezem czy żurek z białą kiełbasą lub pokusić się o odrobinę szaleństwa i klasyczne, świąteczne składniki zaserwować w nieco odświeżonej odsłonie. Takimi nieoczywistymi, ale jakże łatwymi i szybkimi w przygotowaniu, pomysłami na wielkanocne śniadanie mogą być jaja faszerowane kiełbasą, sałatka z szynką czy biała kiełbasa w cieście.  Poniżej podpowiadamy, jak je przyrządzić.

 

1.     Jaja faszerowane farszem z kiełbasy

Składniki:

 

·       6 jajek

·       2 łyżki majonezu

·       150g kiełbasy JBB

·       3 rzodkiewki

·       2 łyżki majonezu

·       2 ogórki konserwowe

·       kiełki

·       sól i pieprz 

 

Sposób przygotowania:

 

Ugotowane jajko na twardo przekrój na pół i wydrąż żółtko. Ogórki, rzodkiewki i kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Dodaj majonez i dopraw. Połówki jajek faszeruj farszem i ozdób kiełkami. 

 

 

2.     Sałatka z szynką

 

Składniki:

·       4 jajka

·       szynka JBB

·       kilka rzodkiewek

·       koper

·       2 łyżki majonezu

·       1 łyżka jogurtu

·       sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jaja ugotuj na twardo. Pozostałe składniki pokrój w kostkę, dodaj majonez oraz jogurt. Dopraw i wymieszaj. 

 

3.     Kiełbasa biała w cieście

 

Składniki:

·       8 białych kiełbasek JBB

·       opakowanie ciasta francuskiego

·       cebule

·       majeranek

·       1 jajko

·       masło do podsmażenia

·       sól, pieprz

·       1 łyżka cukru

Składniki na sos:

·       150 ml słodkiej śmietanki

·       3 łyżki chrzanu

·       sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza do momentu zbrązowienia, około 25 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnuszku na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.

 

Nadesłał:

Aleksandra Morawska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl