Zdrowa przekąska - bakalie
Orzechy, rodzynki, daktyle czy suszone owoce to idealna, zdrowa przekąska, po którą możecie sięgać w pracy. Są nie tylko smacznym zamiennikiem słodyczy, ale także posiadają liczne wartości odżywcze i witaminy. Jeśli jeszcze nie wiecie jakie, koniecznie sprawdźcie poniżej.
Kiedy w pracy, między posiłkami dopada nas głód, po co sięgamy najczęściej? Zazwyczaj wtedy na naszym biurku pojawiają się niezdrowe, słone i kaloryczne orzeszki oraz chipsy. Natomiast jeśli jesteśmy amatorami słodkich przekąsek, są to ciastka lub czekolada. Czas to zmienić! Świetnym zamiennikiem będą bakalie, które nie tylko zaspokajają głód, ale także dobrze wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Oto niektóre z ich cennych właściwości.
Źródło witamin i minerałów
W kuchni, bakalie najczęściej wykorzystujemy jako dodatek lub ozdoba do deserów i ciast. Warto jednak spożywać je w formie przekąski, jako zdrowy zamiennik słodyczy. Bakalie są bowiem źródłem błonnika, kwasu foliowego, potasu czy magnezu. Zawierają również witaminę E i witaminy z grupy B. Pozwalają łagodzić dolegliwości żołądkowe oraz chronią przed zawałami serca. Również osoby na diecie mogą włączyć je do swojego jadłospisu, ponieważ większość z nich posiada niski indeks glikemiczny. Należy jednak ograniczyć spożycie rodzynek oraz daktyli, ponieważ są to najsłodsze z bakalii, a tym samym mają wyższy indeks glikemiczny.
Pamiętaj o orzechach
Zaliczane do bakalii orzechy oraz migdały poprawiają funkcjonowanie mózgu. Dobry wpływa na pamięć i koncentrację zawdzięczają zawartym w nich witaminom z grupy B, magnezowi, cynkowi czy też tłuszczom jednonasyconym oraz wielonasyconym. Ze względu na zawartość tłuszczów wielonasyconych, bakalie powinny znaleźć się w diecie wegetarian i wegan. Zastępują bowiem składniki, których dostarczają mięso i ryby.
Zalety suszonych owoców
Nie tylko świeże owoce powinny stanowić nieodłączny element naszej diety. Nie zapominajmy również o suszonych, posiadających wiele cennych składników. Pierwszą z ich zalet jest wysoka zawartość błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Suszone owoce to także źródło beta-karotenu, wapnia i witaminy E, poprawiających stan naszej skóry.
Znając właściwości bakalii pamiętajmy, aby włączyć je do swojego jadłospisu i zarówno w pracy, jak i w domu, zamiast po niezdrowe przekąski, sięgać po orzechy oraz suszone owoce. Na pewno poczujemy zmianę na lepsze. Nie tylko poprawi się nasze zdrowie i sylwetka, ale także samopoczucie.
Źródło Take a Fruit
Nadesłał:
KnowledgeHub Fund
|