Ostatki – smakowity koniec karnawału
Końcowe dni karnawału, zwane „ostatkami”, trwają od Tłustego Czwartku aż do kolejnego wtorku, poprzedzając Wielki Post. Święto smaków i tańca jest hucznie celebrowane na całym świecie. W tym okresie warto puścić wodze kulinarnej fantazji i przygotować dla najbliższych smakowite dania!
W Tłusty Czwartek królują rozkoszne pączki, które zachwycają wieloma wariantami smakowymi: z nadzieniem różanym, czekoladowym, budyniowym, posypane cukrem pudrem lub oblane lśniącym lukrem. Popularnością cieszą się także faworki, zwane chrustem. Podobnie jak pączki – smaży się je w głębokim tłuszczu, a podaje posypane cukrem pudrem. Tego dnia musi być obficie i słodko!
Jak przygotować szybkie i pyszne domowe pączki? Oto sprawdzony przepis!
Pączki z serkiem waniliowym
Składniki:
300 g Serka homogenizowanego waniliowego z Piątnicy
3 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
1. Połącz jajka z serkiem homogenizowanym z Piątnicy i alkoholem, miksując mikserem na wolnych obrotach.
2. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i miksuj do całkowitego połączenia się składników.
3. Rozgrzej w garnku olej. Używając dwóch łyżek, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
4. Smaż do zarumienienia i wykładaj na ręcznik papierowy.
5. Udekoruj cukrem pudrem i ciesz się smakiem pączków!
Ostatki na wytrawnie
Wiele regionów w naszym kraju ma swoje unikalne tradycje związane z zakończeniem karnawału. Na Śląsku czy na Kaszubach ostatki – nazywane śledzikiem – to przede wszystkim kulinarne uczty. Na stołach, obok słodkich pączków oraz ciast, królują ryby, a w szczególności śledzie, np. w occie. My natomiast polecamy przepis na śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym, którymi zaskoczycie bliskich!
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
200 g Śmietany 18% OSM Piątnica
6 sztuk filetów śledziowych
1 łyżka majonezu
1 pęczek świeżego koperku
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność.
2. Następnie odsącz je z wody i potnij na równe, niewielkie kawałki.
3. Śmietanę 18% OSM Piątnica połącz z majonezem, dodaj posiekany koperek i przyprawy do smaku.
4. Do gotowego sosu śmietanowo-koperkowego dodaj odsączone i pokrojone śledzie, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Nadesłał:
Anna1
|