„Trzy gramy dziennie” mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi - wyniki badań


„Trzy gramy dziennie” mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi - wyniki badań
2020-09-25
Badanie kliniczne przeprowadzone przez naukowców ze szpitala uniwersyteckiego Sant'Orsola-Malpighi w Bolonii potwierdziło, że beta-glukany (główny rodzaj błonnika występującego w owsie i jęczmieniu) mogą obniżać poziom stężenia cholesterolu we krwi.

Codzienne dodawanie do diety trzech gramów beta-glukanów z owsa spowodowało, że poziom cholesterolu frakcji LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) we krwi uczestników badania obniżył się średnio o 12% po zaledwie czterech tygodniach oraz 15% po ośmiu tygodniach*. Określany mianem „złego cholesterolu”, LDL stanowi większość całego cholesterolu w organizmie. Zbyt wysoki poziom LDL może zwiększać ryzyko miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby niedokrwiennej serca.

Badanie przeprowadzone z wykorzystaniem Beta heart® Herbalife Nutrition (suplementu w postaci proszku o waniliowym smaku do sporządzania napoju, którego głównym składnikiem jest beta-glukan owsiany OatWell™) wykazało średnie obniżenie cholesterolu całkowitego o 6,5% po czterech tygodniach i 9% po ośmiu tygodniach. Naukowcy odkryli również, że poziom cholesterolu wrócił do pierwotnego stanu po zakończeniu badania co podkreśla znaczenie codziennego spożycia beta-glukanów.

Badanie zostało wykonane na zlecenie Fundacji Żywienia we Włoszech i obejmowało 83 uczestników (48 kobiet i 35 mężczyzn). Na początku każdy uczestnik, stosujący typową dietę śródziemnomorską, miał umiarkowanie wysoki poziom cholesterolu i niskie ryzyko chorób krążenia.

Wyniki tego badania utwierdzają nas w przekonaniu, że spożywanie beta-glukanów może w skuteczny i bezpieczny sposób obniżać stężenie cholesterolu u osób z umiarkowanie podwyższonym jego poziomem, w tym w grupie pacjentów w średnim wieku. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że w 2018 roku w Europie 54% osób powyżej 25. roku życia miało wysoki poziom cholesterolu, co stanowi najwyższy odsetek na świecie komentuje wyniki badania dr n. med. Paweł Rajewski, Członek Rady Naukowej Herbalife Nutritiom, prof. WSG.

 

Wnioski z badania opublikowano w czasopiśmie naukowym „Nutrients”.

Nadesłał:

Zuzanna Pęksa

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl